Sangfugle dyrker utro morgensex, før partneren vågner
Kilde: 
12 juni 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvad får dig op om morgenen?

Sangfugle står op før daggry, og de er kendt for at leve i monogame forhold, hvor hannen og hunnen er sammen om at beskytte reden. Men ifølge ny forskning er fuglene ikke så uskyldige, som vi troede. De står nemlig tidligt op for at nå en omgang morgensex - med naboen. Det skriver Phys.org.

Forskere fra Max Planck Instituttet i Tyskland har nemlig opdaget, at en stor del af hunnerne står rigtig tidligt op og lister væk fra partneren for at møde andre syngende hanner.

For at undersøge, hvad der fik fuglene til at forlade reden tidligt om morgenen, gav forskerne en gruppe musvithanner et implantat, der langsomt forsynede dem med søvnhormonet melatonin, så de sov længere om morgenen - mens en kontrolgruppe ikke fik implantatet.

Fuglene med implantatet stod 10 minutter senere op, end fuglene uden, og det kostede dem. Det viste sig, at 12 procent af kontrolgruppens partnere stod op for at have sex med andre hanner - mens hele 42 procent af de sovende hanners partnere gjorde det samme.

Forskningen er netop udgivet i tidsskriftet Functional Ecology.

Læs også:

Utro spurve giver nyt syn på monogami

Seks af de særeste sex-vaner hos dyr

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.