Sådan undgår du kløe i øjnene
31 august 2012

Tørre, trætte øjne der klør eller svier. Hvis du i dit arbejde eksempelvis sidder meget foran en skærm, så kender du sikkert til problemer med irritation i øjnene. Det rammer alle, der skal koncentre sig og samtidig fokusere på det, de arbejder med. Irritationen skyldes ofte, at øjets tårefilm ikke beskytter øjet godt nok.

En gruppe forskere har gennemgået den eksisterende viden om mulige årsager til problemer med tårefilmen, og der er flere måder til at beskytte tårefilmen og dermed mindske øjenirritation.

Det skriver Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Både danske og internationale undersøgelser viser, at 20-40 procent af medarbejderne i kontormiljøer oplever kløe og irritation i øjnene. I lokaler med et perfekt indeklima skønnes det at kun cirka fem procent af medarbejderne oplever øjenirritation. Øjenirritation er blandt de to mest hyppige gener i kontorlignende arbejdsmiljøer.

Det kan ofte være svært at fastslå årsagerne til øjenirritation. En gruppe ergophthalmologer (personer, der forsker i samspillet mellem arbejde og øjne) har derfor sammenfattet den eksisterende viden om mulige årsager til, at øjets tårefilm ændrer sig:

  • lokalets termiske klima – for eksempel luftens temperatur, fugtighed, hastighed og turbulens
  • forurenende stoffer indendørs og udendørs
  • indretningen af arbejdspladsen – for eksempel medarbejderens skrivebord
  • arbejdsvaner

Hvis du gerne vil undgå irriterede øjne, er her et par råd:

  • Blink med øjnene og mikropauser på 1 til 1½ minut kan gavne medarbejdere med skærmarbejde. Medarbejderen skal slappe af i øjnene ved at se langt væk fra skærmen under mikropauserne.
  • Vær omhyggelig ved brug af øjenmake-up, da make-up kan ændre tårefilmen.
  • At blinke bevidst ved blinktræning kan være gavnligt - især kraftige blink og bevidste blink kombineret med mikropauser.

Du kan læse mange flere råd på NFA's hjemmeside.

Læs også på Videnskab.dk:

Georg Gearløs-brille gør lamme i stand til at tegne med øjnene

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.