Sådan slår celler virus-alarm
22 juni 2012

Ny opdagelse fra Aarhus Universitet flytter vores viden om, hvornår cellen opdager, at et virus truer – og om, hvad den så gør. Det har perspektiver for vaccineudvikling og for mennesker med gentagne infektioner.

Forskerne har opdaget det måske allertidligste sted, hvor vores celler får nys om, at et virus er på vej til at inficere os. Samtidig har de fundet et nyt alarmsignal, der bliver aktiveret ved første tegn på virusangreb. Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Det banebrydende fund er netop publiceret i forskningstidsskriftet Nature Immunology.

»Måske vil det vise sig, at mennesker, der ofte får infektioner, i virkeligheden har problemer med at aktivere den mekanisme, vi nu har opdaget,« fortæller professor i immunologi og virologi, dr. med. Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet, der står bag forskningsresultatet sammen med post.doc., ph.d. Christian Holm.

I dag peger forskning på, at vores immunsystem bliver alarmeret om en infektion, der kan true sundheden, når fremmed genmateriale kommer ind i celler. Det nye er, at forskerne fra Aarhus Universitet nu har påvist en proces, der går i gang allerede inden det fremmede genmateriale kommer ind, nemlig helt ude i den membran, der omgiver cellen.

»Vi har med andre ord opdaget et nyt alarmsignal, der får kroppens celler til at erkende, at de er på vej til at blive inficeret med virus,« fortæller Søren Riis Paludan.

Uden den erkendelse kan kroppen ikke gå i gang med at bekæmpe virus, der så kan sprede sig uhindret og for eksempel medføre AIDS, leverbetændelse, influenza og forkølelsessår.

»Cellens membraner er i denne situation som et grænseland under en truende krig – det er her, man sætter en udkigspost,« siger Christian Holm: 

Udkigsposten sender alarmsignaler i to retninger, når den aner en fare. Det ene går udad for at forberede kroppen på et muligt angreb; det andet går indad og påvirker cellen til at undersøge realiteterne i truslen.

Den nye viden vil eventuelt kunne medvirke til at udvikle mere effektive vacciner.

Læs også: Forklædt virus skal være medicinkurér

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.