Sådan kan svært overvægtige opretholde et vægttab
15 april 2016

KORT NYT FRA DANMARK

Det er ikke altid en smal sag at tabe sig. Kroppen kæmper nemlig imod, hvis man vil forsøge at ændre meget på sin vægt, og derfor kan det være svært at opretholde et større vægttab.

Nu viser ny forskning fra Københavns Universitet dog, at hvis svært overvægtige kan holde deres vægttab i et år, så vil de producere flere appetithæmmende hormoner – CLP-1 og PYY – efter indtagelsen af et måltid. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

I studiet har forskerne fulgt 20 sunde men overvægtige personer i 60 uger. I de første otte uger fik de en pulverdiæt med lavt kalorieindhold. Her tabte de i gennemsnit 13 procent af deres kropsvægt.

I de næste 52 uger skulle deltagerne opretholde deres vægttab. Dette blev gjort ved at have regelmæssige møder med en diætist, der kunne give instruktioner om livsstilsændringer. Hvis deltagerne tog på undervejs i de 52 uger, kunne de skifte to måltider ud med et kalorielet slankeprodukt.

»Det interessante og opløftende ved denne undersøgelse er, at hvis man er i stand til at opretholde vægttab over en længere periode, så lader det til, at man passerer det 'kritiske punkt', og herefter bliver det faktisk lettere at opretholde vægttabet end lige umiddelbart efter det indledende vægttab,« siger Signe Sørensen Toreskov, der er forsker ved Biomedicinsk Institut og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, i pressemeddelelsen.

Hun fortæller i pressemeddelesen, at det tager kroppen langt tid at vænne sig til den nye vægt, men når først man har passeret et år, hvor man har holdt sit vægttab, vil kroppen ikke længere kæmpe imod.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Society of Endocrinology.

Læs også: 

Forskere: Hurtigt vægttab er bedst

Forskere til raske overvægtige: Drop slankekuren

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.