Sådan bruger vi musik til at regulere vores følelser
Kilde: 
18 november 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Måske var det et rigtigt svært brud med kæresten, der fik dig til at sætte Mariah Carey på ‘repeat’. Måske valgte du i stedet et heavy metal nummer som hjælp til at udløse alle de indeklemte frustrationer.

Forskerne mener nu, at dit valg afslører meget om måden, du bearbejder de negative følelser, og det kan endda associeres med et dårligt psykiske helbred, angst og neuroticisme. Det skriver Science Nordic.

Det er konklusionerne af en ny undersøgelse, der viser, at mænd lytter til mere agressiv og sørgelig musik, hvorimod kvinder har en tendens til at bruge musik på en mere positiv måde i et forsøg på at muntre dem selv op, og for at lade sig distrahere fra de negative følelser.

»Musik har en gevaldig indflydelse på vores følelsesliv, og det er vigtigt at forstå, hvordan mennesker relaterer til musik i deres dagligliv. Det kan nemlig have en effekt på vores mentale velbefindende,« fortæller undersøgelsens hovedfatter Elvira Brattico, som er professor ved Institut for klinisk medicin ved Aarhus Universitet.

Forskningsresultaterne er udgivet i tidsskriftet Frontiers in Human Neuroscience.

I den nye undersøgelse vurderede Brattico og hendes team deltagernes mentale helbred for at identificere mulige tilfælde af depression og angst.
123 mænd og kvinder i alderen 18 til 55 deltog i undersøgelsen. De besvarede spørgsmål om den måde, de brugte sørgelig eller aggressiv musik til at regulere deres følelser.

Det lod til, at der hovedsagligt var to strategier i måden forsøgsdeltagerne brugte musikken: En afløbsstrategi og en afledningsstrategi.

Afløbsstrategien beskriver et scenarium, hvor man er ked af det, irritabel og endda aggressiv - derfor lytter man til musik, der passer godt sammen de negative følelser, så man kan reflektere over den negative tankegang.

Omvendt betyder afledningsstrategien, at man bruger musik til at distrahere sig selv fra følelserne ved at lytte til musik, der letter humøret.

Læs også:

Derfor kan musik gøre dig glad i låget

Er musiksmag medfødt?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.