Rygestop kan udløse stofskiftesygdom
Kilde: 
02 november 2012

Når den sidste smøg er skoddet, døjer mange danskere med ubehagelige gener som træthed, koncentrationsbesvær og vægtøgning. Gener, som kan være symptom på for lavt stofskifte med behov for livslang behandling med medicin, viser nye forskningsresultater fra Aalborg Sygehus, der netop er publiceret undersøgelsen i tidsskriftet Clinical Endocrinology.

Det skriver Aalborg Sygehus - Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

»I vores undersøgelse kunne cirka 85 procent af alle nye tilfælde af for lavt stofskifte, der opstod inden for to år efter et rygestop, tilskrives rygestoppet. Om patienterne havde røget i 2, 10 eller 20 år gjorde ingen forskel,« siger forskerne bag undersøgelsen i pressemeddelelsen.

Skyldes kemikalier i tobak

Stofskiftesygdommen skyldes et af tobakkens mange kemikalier, som påvirker immunsystemet, så et pludseligt rygestop får immunsystemet til at blive meget aggressivt over for skjoldbruskirtlen.  

»Vores hypotese er, at der sker en tilpasning af immunsystemet, mens man ryger, mens det at holde op, typisk sker fra den ene dag til den anden. Når man så pludselig holder op, angriber immunsystemet skjoldbruskkirtlen, og stofskiftet falder drastisk,« siger professor og overlæge Peter Laurberg der sammen med seniorforsker og speciallæge i endokrinologi Allan Carlé har lavet undersøgelsen.

På baggrund af den nye viden opfordrer forskerne personer, der for nyligt er stoppet med at ryge, og praktiserende læger til at være opmærksomme på symptomerne, som blandt andet tællerræthed, kuldskærhed, koncentrationsbesvær, vægtøgning, forstoppelse, tør hud, menstruationsforstyrrelse, væskeophobning, dårlig hukommelse og langsom puls.

»Er man ikke opmærksom på symptomerne, får man måske lyst til at ryge igen, fordi man har det så dårligt. Det ville jo være den værste konsekvens,« siger Allan Carlé.    

Lavt stofskifte skyldes, at skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok stofskiftehormoner, og kroppens celler derfor bliver understimuleret. Hvert år får omkring 1.500-2000 danskere sygdommen. 16 procent af disse opstår efter et rygestop.

140 tilfældigt udvalgte nyligt diagnosticerede patienter med lavt stofskifte er blevet sammenlignet med en kontrolgruppe på 560 raske personer, der matcher alder, køn og landsdel.
Grupperne har blandt andet besvaret spørgeskemaer om livsstilsvaner og fået taget blod- og urinprøver.

Læs mere om stofskifte på Videnskab.dk:

Dit stofskifte er styret af ét protein

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.