Rudolf kan være fuld af larver
Kilde: 
21 december 2012

Børn og barnlige sjæle som glædestrålende hopper rundt, og venter på at julemanden lander sin gave-proppede kane på taget, skal måske tænke sig om en ekstra gang inden de kommer alt for tæt på hans trofaste rensdyr.

Rensdyrende kan nemlig have en uønsket julegæst med, skriver Medpagetoday.com.

Laverne fra fluen hypoderma tarandi, vokser sig nemlig ofte fed under rensdyrets rensdyrets skind. Og den har ingen problemer med at skifte til en menneskelig vært.

Ifølge Medpagetoday.com, lægger den voksne flue sine æg mellem hårene i pelsen på Rudolf og hans venner. Laverne der klækker og kryber ud af æggene presser sig, som en lille nål, gennem huden på de inficerede dyr, og når larverne har udviklet sig, bryder de voksne fluer ud gennem huden igen.

I et brev i New England Journal of Medicine rapporterer Boris Kan og hans kolleger fra Karolinska Universitets Hospital I Stockholm om mindst fem børn, der udviklede hævelser og skader i øjet efter at have besøgt områder med rensdyropdræt i de subarktiske regioner af Norge og Sverige.

Flere af de udsatte børn måtte behandles op til fem gange, og en enkelt måtte opereres i øjet.

De nyrapporterede tilfælde kommer oven i 12 andre tilfælde af mennesker inficeret med rensdyrenes fluelarver, beskrevet i litteraturen siden 1980, og forskerne pointerer i artiklen:

»Infektion med laver af H. tarandi er noget, man bør overveje hos patienter med lignende hævelser, og som for nylig har været i et område, hvor der findes rensdyr.«

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.