Rotten er ikke skyldig i udbredelse af Den Sorte Død i Europa
25 februar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Den Sorte Død er ikke så sort/hvid, som vi hidtil har troet. Hovedansvaret for pestepidemiens udbredelse i Europa i 1347 ligger nemlig ikke hos rotten som ellers antaget.

Nye studier viser, at klimaforandringer i Asien skabte lukrative vilkår for at sprede pesten fra rotte til husdyr til menneske.

Samme rugekasse for sygdommen var ikke tilstede i det europæiske klima. Derfor mener forskere nu, at det var mennesker, som bragte sygdommen fra Asien til det europæiske kontinent, skriver Washingtonpost.com.

»For at udbrede sygdommen i Europa gennem rotter, skulle vi have haft varme somre og ikke for meget nedbør. Vi har set på det brede spektrum af det klimatiske indeks, og der er ingen sammenhæng mellem vejret og forekomsten af pest i Europa,« siger professor ved Oslo Universitet, Nils Chr. Stenseth, der står bag de nye resultater.

Han har sammen med sine kollegaer analyseret 7711 historiske beskrivelser af pestudbrud i Europa og efterfølgende sammenlignet dem med analyser af træers træringe, der matcher tid og sted for de forskellige udbrud.

Resultaterne viste, at den europæiske rotte umuligt kan have været smittebærer af sygdommen. Helt anderledes så det dog ud, da forskerne flyttede fokus mod øst. 

»Da vi analyserede klimadata fra Centralasien, fandt vi en klar sammenhæng mellem et pestfremmende klima i Centralasien og forekomsten af pest i Europa 12 til 15 år senere,« siger Nils Chr. Stenseth til Forskning.no

Resultaterne passer med, at udbruddene i Europa ofte startede i havnebyer ved Sortehavet og Middelhavet. Disse byer var netop værtsbyer for skibe fra Asien, hvor købmænd kom for at sælge blandt andet silke, the og krydderier.

Næste skridt i jagten på Den Sorte Døds hovedansvarlige er nu at undersøge DNA-materialet fra mennesketænder, der har tilhørt pestsyge fra forskellige tider og steder.

Hvis det viser sig, at der var forskellige pesttyper, som kom fra Asien i bølger, forventer forskerne, at der vil være relativ stor forskel mellem DNA'et i de forskellige tænder. 

Ifølge Nils Chr. Stenseth vil det komme til at betyde, at historien om en af de mest grusomme og dødelige epidemier skal omskrives.

Resultaterne er publiceret i Proceedings of the National Academies of Sciences.

Læs også:

Krig, pest og død bragte Europa i front

Pest fra gamle dage truer med comeback

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.