Robotter er fremtidens ofre for sexisme
Kilde: 
10 august 2012

Advarsel til fremtidens robotter: Har du langt hår eller kurvede hofter vil du blive reduceret til en stereotype, der kun duer til at lave mad eller passe børn.

Mennesket holder godt fast i sin forestilling om de klassiske kønsroller – så godt fast, at vi overfører rollerne til robotter. Det er i hvert fald konklusionen af nyligt offentliggjort tysk forskning, der desuden rapporterer, at man ikke behøver kønsorganer for at være mål for kønsstereotyper.

I Journal of Applied Social Psychology beskriver psykologerne Friederike Eyssel og Frank Hegel fra Bielefeld Universitet et eksperiment, hvor 60 studerende, 30 mænd og 30 kvinder, blev bedt om at evaluere »moderne teknologier i fremtiden«.

Mere konkret blev de studerende bedt om at se på billeder af to forskellige robotter og overveje deres potentielle anvendelsesmuligheder. De to menneskelignende robotter var ens, bortset fra to detaljer. Den ene var feminin og havde længere hår og en let krumning af læberne, mens den anden var maskulin og havde kort hår og lige læber.

Deltagerne i forsøget fik derefter en liste med 24 forskellige værdier. Den ene halvdel relateret til maskuline værdier, som "dominerende" og "selvsikker", den anden halvdel relateret til feminine værdier som "høflig" og "kærlig".

De studerende blev derefter bedt om at vurdere, hvilke værdier de forbandt robotterne med, samt hvilke opgaver de kunne forestille sig robotterne blive sat til. Opgaverne inkluderede klassisk mandlige discipliner som at "bevogte huset" og kvindelige dyder som at forberede måltider.

Resultat?

Deltagerne var tilbøjelige til at se den korthårede robot som maskulin og så denne robot som mere egnet til opgaver som reparation af tekniske hjælpemidler eller bevogtning af et hus. Omvendt blev den langhårede robot opfattet som mere hensigtsmæssig for stereotypisk feminine opgaver som omsorg for børn og ældre.

Forskerne mener selv, at deres resultater kan bruges på to måder. Ud fra et socialpolitisk synspunkt, kan det være umagen værd for robotdesignere til at udvikle "antistereotypiske-robotter", der kan udfordre menneskers stive opfattelse af maskulint og feminint arbejde. Forskerne bemærker dog, at det på den anden side giver mening at designe robotter, der er i overensstemmelse med vores menneskelige antagelser og fordomme, da det kan minimere utryghed og misforståelser i interaktionen mellem mennesker og robotter.

Læs også på Videnskab.dk:
Insektlignende robot samler sig selv op efter styrt
Menneske-robot trigger din psyke
Er Ruby verdens vildeste robot til professorterningen?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.