Risiko for tidlig fødsel stiger med aborter
Kilde: 
03 september 2012

Chancen for at føde inden 28 ugers graviditet steg markant hos kvinder med en eller flere tidligere provokerede aborter, viser stor finsk undersøgelse.

Risikoen for en meget tidlig fødsel (mindre end 28 uger) steg fra 1,19 til 2,78 for førstegangsfødende kvinder, der havde haft tre eller flere aborter før fødslen, skriver MedPage Today.

Risikoen for præterm fødsel før 37 uger steg kun blandt kvinder, der rapporterede tre eller flere tidligere aborter,

»Med hensyn til folkesundheden og praktiske implikationer, bør sundhedsundervisning indeholde oplysninger om de potentielle sundhedsrisici ved gentagne provokerede aborter, herunder præterm fødsel og lav fødselsvægt i de efterfølgende graviditeter,« siger Reija Klemetti, ph.d., National Institute for Health and Welfare i Helsinki, medforfatter til studiet.

Talrige undersøgelser har vist en forbindelse mellem provokeret abort og risiko for tidlig fødsel. Andre undersøgelser har ikke konstateret nogen sammenhæng, mens sammenhænge helt forsvandt i justerede analyser af nogle undersøgelser.

Der er mindre viden om forholdet mellem provokeret abort og lav fødselsvægt. Derudover har undersøgelser haft varierende resultater om typen af ​​abortprocedurer, alder ved abort, og antallet af aborter før fødslen.

Klemetti og kolleger søgte at informere om områder med usikkerhed ved at undersøge virkningen af ​​tidligere provokeret abort på fødsels resultater blandt førstegangsfødende kvinder i Finland, der har gode registre over fødsler og provokerede aborter.

Forskerne har en hypotese om, at en provokeret abort ikke påvirker fødsler, men flere tidligere aborter kan have en negativ indvirkning på fødsels resultater.

 

Læs også på Videnskab.dk

Blød plastic øger risikoen for abort

Underlig kønsfordeling i Norge tyder på kønsselektiv abort

Sterilisationslove førte til fri abort

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.