Rekord for tidlig afsmeltning nået i Grønland
Kilde: 
14 april 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Indlandsisen smelter som bekendt i sommermånederne, men en afsmeltning på over 10 procent plejer tidligst at finde sted i maj måned. I år er afsmeltningen begyndt tidligere end nogensinde før.

11. april blev der nemlig målt en afsmeltning af indlandsisen på hele 12 procent. Det skriver polarportal.dk.

Den tidligere top 3 over tidlige datoer for mere end 10 procent smelteareal lå alle i maj (5. maj 2010, 8. maj 1990 og 8. maj 2006).

Forskere ved DMI målte ud fra observations-drevne vejrmodeller en afsmeltning på mere end en millimeter på 12 procent af Indlandsisens overflade.

Peter Langen, klimaforsker på DMI, undrede sig over denne tidlige afsmeltning.

»Vi var nødt til at undersøge, om vores modeller stadig fungerede, som de skulle,« siger han til polarportal.dk.

Men modellerne fejlede ingenting. DMI-stationen inde midt på isen satte ny varmerekord for april måned med minus 6,6 grader.

Langs Grønlands kyst, hvor DMI har temperaturmålinger tilbage til 1873, var temperaturen også ved at sætte rekorder for april med hele 17,8 grader.

»Det er en meget usædvanlig situation, navnlig så tidligt på sæsonen, med meget kolde og dybe lavtryk mod vest og øst og meget varm luft, der danner et ’låg’ over Grønland. Dette bidrog til at bringe en frontzone med meget varm luft og regn op over isen,« siger klimaforsker på DMI Martin Stendel til polarportal.dk.

Situationen med den meget varme luft, der blæste fra sydvest og bragte regn op langs kysten ligner situationen under de kraftige afsmeltninger i 2012, da 95 procent af overfladen oplevede smeltning.

Smeltningen fra 2012 er for nylig blevet analyseret i detaljer i et studie af forskere fra GEUS og DMI.

Læs også:

Store mængder sensommerregn får Grønlands is til at smelte endnu hurtigere

Klimamodeller undervurderer kraftig afsmeltning på Grønlands indlandsis

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.