Psykiske sygdomme hos fattige kan skyldes ændringer i DNA
Kilde: 
25 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Børn fra fattige familier har større risiko for at udvikle psykiske sygdomme, og det skyldes måske ændringer i DNA’et ifølge nyt studie. Det skriver Nature.com.

Fattigdom er skyld i en række stressfaktorer, såsom dårlig ernæring, større forekomst af rygning og en generel kamp for at klare sig.

Alle disse faktorer kan påvirke et barns udvikling, specielt i de områder i hjernen, der har med stress og beslutningstagen at gøre, har været forbundet med lav socioøkonomisk status.

Fattige børn har en større risiko for at udvikle psykiske sygdomme, såsom depression, end børn fra mere velstillede familier. Nogle af de forskelle er synlige i hjernens struktur, og ser ud til at opstå ved fødslen, hvilket tyder på at stressfaktorerne påvirker barnet allerede før fødslen.

Men studiet viser også, at fattigdom kan påvirke ændringer i DNA og hjernen i ældre børn.

I et forsøg samlede forskerne 183 børn i alderen 11-15 år og testede deres symptomer på depression. De undersøgte også, hvordan de reagerede på stress ved at skanne deres hjerneaktivitet, mens de viste dem et billede af et skræmt ansigt.

Mennesker, der er mere følsomme overfor trusler, viser mere aktivitet i amygdala, hjernens såkaldte ‘kæmp-eller-flygt-center,’ når de ser en sådan følelse.

I forsøget kiggede forskerne på et gen kaldet SLC6A4, der koder for et protein, som transporterer serotonin til neuroner i hjernen, og som er kendt for at være knyttet til depression.

De gentog eksperimenterne flere gange over tre år, og her viste det sig, at der var sket størst ændringer nær SLC6A4-genet hos de børn, der voksede op i fattigdom, end hos de velstillede.

Ifølge forskerne kan det være skyld i en lavere produktion af serotonin hos de fattige børn - en tilstand som er forbundet med depression.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Molecular Psychiatry.

Læs også:

Fattigdom kan give børn små hjerner

Fattigdom i barndommen påvirker hjernen som voksen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.