Planterne i Arktis bliver nu brunere i stedet for grønnere
Kilde: 
02 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

At planterne er blevet grønnere i de arktiske områder overrasker nok ikke mange, men de senere år er tendensen vendt, og planterne bliver nu brune i stedet. Det skriver Forskning.no.

»I løbet af de sidste år er planterne i Arktis blevet brunere. Det vil sige, at de ikke producerer ligeså meget bladmateriale som tidligere,« siger Jarle W. Bjerke, der er seniorforsker ved Norsk Institutt for naturforskning (NINA) på Framsenteret, til Forskning.no.

Siden 1980‘erne har planterne i det arktiske område omkring Nordpolen produceret mere og mere bladmateriale og er blevet grønnere - årsagen var blandt andet, at sommertemperaturerne steg.

Men siden 2011 har udviklingen gået den anden vej. Planterne laver ikke ligeså mange grønne blade som tidligere. Det står i den årlige rapport om tilstanden i Arktis NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), der baserer sig på 33 års analyser af satellitbilleder.

Men hvorfor sker det?

»Klimaændringerne er skyld i, at områderne bliver mere oceaniske, og det betyder mere nedbør i de fleste områder,« siger Jarle W. Bjerke til Forskning.no.

I Arktis er temperaturen under nul det meste af året. Med et fugtigere klima falder der mere sne, som bliver liggende henover foråret, og det forsinker de grønne blade i at komme frem. Samtidig ser klimaforskerne tegn på, at somrene er mere overskyede, end tidligere.

»Kombinationen af de to faktorer gør, at vegetationen ikke har ligeså gode vækstvilkår som tidligere.«

Forskerne ved endnu ikke, om det er en udvikling, der vil fortsætte, eller om det er en kortvarig pause i planternes ellers grønnere tendens.

Videnskab.dk rejser til Grønland sidst i denne uge og i næste uge for at dække forskning i og om Arktis.

Læs også:

Tundraen i Arktis afkøler Jorden

Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.