Planeter kunne dannes allerede i universets barndom
05 juli 2013
KORT NYT:
 

Nye undersøgelser fra Niels Bohr Institutet viser, at der kunne opstå planeter helt tilbage i det tidlige univers.

Ph.d.-studerende Jens-Kristian Krogager og professor Johan Fynbo har i stor detalje studeret en galakse, som befinder sig ca. 11 mia. år tilbage i tiden. Bag ved galaksen er der en kvasar, som er et aktivt sort hul, der lyser stærkere end en galakse. Ved hjælp af lyset fra kvasaren fandt de galaksen med kæmpeteleskoperne, VLT i Chile.

»Vi har fundet ud af, at stjernerne har et indhold af ilt, som svarer til ca. 1/3-del af Solens iltindhold. Det betyder, at allerede for 11 mia. år siden havde tidligere generationer af stjerner i galaksen bygget et grundstofindhold op, som gjorde det muligt, at der kunne dannes planeter som Jorden,« konkluderer de to forskere i en pressemeddelelse.

Deres undersøgelse er den hidtil mest detaljerede, der går så langt tilbage i tiden, 'kun' ca. 2 milliarder år efter Big Bang, som fandt sted for 13,6 milliarder år siden.

Resultaterne er netop offentliggjort i Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Læs også: 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.