PET tilbyder koldkrigsforsker hjælp i jagten på dansk spion
Kilde: 
11 april 2012

Flere af rigets mægtigste mænd og kvinder opfordrer koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis til at gå til Politiets Efterretningstjeneste med sin dokumentation for, at der findes en hidtil ukendt storspion i Danmark.

 

Nu svarer PET-chef Jakob Scharf på opfordringen. Han mener, det ikke er muligt at begynde en efterforskning, hvis Thomas Wegener Friis putter med sin viden om den mulige danske spion, skriver politiken.dk

»Den pågældende forsker vil naturligvis kunne rette henvendelse til PET, hvis han mener at være i besiddelse af oplysninger, som kan være relevante for PET, eller hvis han i øvrigt ønsker PET’s vejledning i den konkrete sag«, hedder det i en skriftlig udtalelse fra Jakob Scharf. 

I weekenden kom det frem, at Thomas Wegener Friis under sin forskning i tyske arkiver er faldet over kodenavnet på en danske agent, der under den kolde krig arbejdede for den østtyske statssikkerhedstjeneste Stasi.

Thomas Wegener Friis vil ikke røbe identiteten på den nulevende og offentligt kendte mand, men siger så meget, at han har gjort noget »grimt«, og at det er i en »helt anden liga« end de hidtidige spionsager.

Flere partier har på den baggrund krævet, at regeringen tager affære, og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har benyttet sit pressemøde til at komme med en opfordring:

»I dette tilfælde kan man gå til PET, og jeg vil generelt opfordre til, at man går til politiet, hvis man opdager noget kriminelt. Det gælder også, hvis man har mistanke om, at en person har spioneret for Stasi«, siger Helle Thorning-Schmidt.

Læs også: Hvad ville der være sket, hvis den Kolde Krig var eksploderet?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.