Patterne, Kusseskæret og Røv: Derfor er den norske kyst opkaldt efter kønsdele
Kilde: 
04 november 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvis du tager en sejltur til Jærkysten i det sydvestlige Norge, så kan du komme forbi steder med navne som Pattene (Patterne), Kunteskjeret (Kusseskæret) og Rumpå (Røv).

Og det skyldes først og fremmest, at fiskere, bådsførere og lodser historisk set har været mænd, fortæller den norske sprogforsker Inge Særheim til forskning.no.

»Fiskerne har følt sig frie i et miljø uden repræsentanter fra kvindekønnet. Og de har givet udtryk for det, som har rørt sig i tankerne. De turde være lidt dristigere på søen end hjemme, kan man tænke sig,« fortæller professor Inge Særheim fra Universitetet i Stavanger til forskning.no.

Han bliver snart bogaktuel med bogen 'Jærstrendene - namn og stader', der har illustrationer og et kort med over 3.000 afmærkede navne på Jærkysten.

Blandt de andre eksempler på 'kønnede' stednavne er Eistene (Testiklerne), der ligger ud for byen Jåsund. Og ved øen Rott i Sola Kommune kan man besøge Kuntegrunnen (Kussegrunden).

»'Kunte' betyder vagina, altså navnet på det kvindelige kønsorgan. Dette svarer til det ord, som man har på engelsk, 'cunt'. Det er ikke usædvanligt at give navne efter kropsdele,« fortæller Inge Særheim til forskning.no

Som eksempler nævner han steder med navne som Hausen, Skallen og Skolten, der alle kan oversættes til 'kraniet'. Desuden kan man også befinde sig ved Kjeften (Kæften), Tunge, Halsen og Ryggen, der alle er stednavne langs Jærkysten.

Den norske sprogforsker mener i det hele taget ikke, at Jærkysten er speciel. Han henviser til den svenske sprogforsker Hjalmar Lindroth, der i 1918 fandt eksempler på erotiske navne i den vestsvenske skærgård.

Hjalmar Lindroth skrev blandt andet om det svenske næs 'Trivenkuk', som han smukt oversatte til det latinske 'penis erectus'.

Læs også:

Ti fjollede bynavne - hvad betyder de?

Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.