P-piller sænker kræftrisiko 30 år frem i tiden
Kilde: 
06 august 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

P-piller kan i forskellig grad øge risikoen for blodpropper og hjertestop, og blandt andet derfor undgår mange kvinder helt at tage de små piller, der kom til Danmark i 1960'erne.

Nu viser et studie fra Oxford Universitet, at forbruget af p-piller i højindkomstlande har forhindret 200.000 tilfælde af kræft i livmoderen i løbet af de seneste ti år. Det skriver theguardian.com. Tidligere studier fra Oxford Universitet har vist, at 15 års regelmæssigt forbrug af p-piller kan halvere risikoen for kræft i æggestokkene.

I begge tilfælde kan beskyttelsen vare i 30 år efter, at kvinderne igen er holdt op med at tage pillerne, fortæller forskerne i studiet, der er publiceret i tidsskriftet The Lancet.

»Det betyder, at kvinder i deres 50'ere og 60'ere, der tog p-piller, har mindre risiko for at få kræft end kvinder, der ikke gjorde det, og jo længere de har taget dem, des mindre risiko har de. Det er temmelig vigtigt,« fortæller professor Valerie Beral fra Oxford Universitet, der er hovedforfatter på det nye studie.

I det nye oversigtsstudie undersøgte forskerne data fra 36 studier af i alt 27.276 kvinder fra Nordamerika, Europa, Asien, Australien og Sydafrika med kræft i livmoderen. Herved kunne de se, at for hvert femte år, kvinderne brugte p-piller, blev deres risiko for kræft i livmoderen formindsket med en fjerdedel. 

»Det er på tide at sige, at de (p-piller, red) ikke blot forhindrer graviditet, hvilket er grunden til, at folk tager dem, men du bør vide, at du også har mindre kræftrisiko end kvinder, der ikke tager pillerne,« siger professor Valerie Beral, der godt er klar over, at ikke alle vil være lige begejstrede for budskabet.

»Folk vil næsten ikke tro på det,« tilføjer hun.

Læs også:

Skræmmehistorie giver forkert billede af p-piller

Nye p-piller fordobler risikoen for blodpropper

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.