Overraskelse: Her kommer havets affald fra
Kilde: 
25 september 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

En ny model kan vise, hvordan affald ophobes i havet, og hvor det kommer fra, skriver forskning.no.

I øjeblikket er et kæmpe område af Stillehavet eksempelvis dækket med affald – omkring 700.000-15.000.000 kvadratkilometer i Stillehavet skønnes ifølge forskning.no at være dækket af plastaffald.

Affaldsområdet blev officielt opdaget i 1997, og det er blot ét blandt mange lignende, som er spredt rundt i verdenshavene, skriver forskning.no.

Men forskerne har kun sparsom viden om, hvem der er ansvarlig for de store, flydende affaldsdynger, for havstrømme kan have ført skraldet langt væk uden at efterlade spor.

For at kunne spore skraldets oprindelsessted har en gruppe forskere fra det australske University of New South Wales lavet en ny undersøgelse af, hvordan verdenshavenes overflader grænser op mod hinanden, hvordan de påvirker hinanden, og hvordan strømme kan bevæge sig i mellem dem.

Resultatet er en ny model, som ifølge forskerne har givet nogle overraskende bud på, hvor affaldet kommer fra.

»I nogle tilfælde kan et land langt borte fra området helt uventet bidrage til affaldsdyngen, siger en af forskerne, Gary Frøyland ifølge forskning.no.

Som eksempel nævner han, hvordan skidt fra Madagaskar og Mozambique sandsynligvis løber ud i Atlanterhavet, selvom kystlinjerne grænser op mod Det Indiske Ocean. 

Læs også:

Havbunden flyder med skrald

Spildevandsproblemer i Grønland: Det brune i vandet er lort

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.