OL i Barcelona gav suverænt udbytte
Kilde: 
02 august 2012

Det ser sort, sort, sort ud for den spanske økonomi i øjeblikket. Særligt den catalanske hovedstad, Barcelona, er i knæ. Måske landet skulle forsøge at hive de Olympiske Lege til sig igen, for et nyt studie har vist, at ingen andre Olympiske Lege som det i Barcelona i 1992, har været velsignet med så positive eftervirkninger. Det skriver forskning.no.

Forskere ved University of Barcelona har set nærmere på ti sommer-OL mellem 1964 og 2008. Legene i den catalanske hovedstad skulle vise sig i årene efter, at blive en stor succes. Ifølge studiet har 1992-legene særstatus fordi omfanget af de efterfølgende økonomiske tiltag og byudvikling var enorm.

De årelange forberedelser i Barcelona bragte store forandringer og fornyelser til byen, hvilket senere har gjort den svært eftertragtet - særligt for turister. 

Barcelone åbnede sig igen op mod havet på grund af etableringen af OL-byen. Der blev bygget nye veje og skabt liv i nye bydele. På bjerget i Barcelona - Montjuïc - blev mange af idrætsanlæggene placeret, og der spilles der i dag elitefodbold og der er mange kultuinstitutioner, teatre, barer og restauranter.

Hele 61,5 procent af investeringerne i Olympiaden knyttede sig til omstruktureringer. Kun ni procent blev brugt på at bygge arenaer. Der var en meget stor andel af private investeringer i Barcelona, hvilket efterfølgende har givet varigt afkast.

I 2004 havde indtægterne mere end dækket både de offentlige og private investeringer, der blev lavet op til OL 1992.

Men forskningen viser også, at OL ikke betaler sig for alle byer. I Montreal i 1976 blev der investeret stort i sikkerhedstiltag (efter München-massakren i 1972, hvor 11 israelske sportsfolk blev myrdet af den palæstinensiske terrororganisation Sorte September). De høje investeringer, som ikke betalte sig hjem, sendte byen ud i vanskeligheder.

I Atlanta (1996) prøvede man at organisere Legene uden at gøre noget væsentligt ved de mere urbane byområder, og man blev desuden ramt af terror. Legene i Athen (2004) havde problemer med organiseringen og de fik kun et lille afkast. London er allerede en eftertragtet storby, så relativt set vil afkastet ikke blive lige så stort som i Barcelona, mener forskerne bag.

Læs også: OL og Expo forandrer værtsbyer dramatisk

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.