Økonomisk vækst gør ikke kinesere lykkeligere
Kilde: 
21 maj 2012

Kina har i løbet af de seneste to årtier oplevet den sandsynligvis største økonomiske vækst nogensinde. Men kinesernes oplevelse af lykke - målt som egen oplevelse af generel tilfredshed med livet - har ikke udviklet sig i takt med den økonomiske vækst.

Det til trods for, at bruttonationalproduktet (BNP) per indbygger er blevet fordoblet flere gange, og mange er løftet ud af fattigdom.

»Der er ingen tegn på en markant øgning i tilfredsheden med livet i Kina. Ikke i det omfang, man kunne forvente baseret på firedoblingen af niveauet for forbrug per indbygger i løbet af den her periode, skriver den amerikanske økonomen Richard A. Easterlin og kollegaer, ifølge forskning.no.

Økonomisk væskt fører ikke nødvendigvis til lykke

Samfundspsykolog Joar Vittersø fra Universitetet i Tromsø siger, at resultaterne i det nye studie fra Kina indgår i en større global debat om økonomisk udvikling og livskvalitet.

Resultaterne gir ammunition til dem, som peger på, at økonomisk vækst ikke nødvendigvis fører til et bedre liv.

I EU er man for eksempel på jagt efter mere viden om, hvad der kan føre til større livskvalitet og reduktion af mentale problemer. Vittersø er selv med i en ekspertgruppe, som skal undersøge det.

»Et ensidigt fokus på økonomisk vækst ser ikke ud til at give de resultater, vi ønsker, det skal give,« siger Joar Vittersø.

Det nye studie ’China’s life satisfaction, 1990–2010’ er netop blevet publiceret i tidsskriftet PNAS.
 

Læs også: Vi har altid beundret Kina

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.