Øjne og næse afslører om du får Alzheimers
14 juli 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Ny forskning viser, hvordan simple tests af øjne og næse kan afsløre demens på et tidligt stadie.

Nedsat lugtesans og et bestemt protein i øjet er faresignaler, der peger på begyndende demens. 

Det er den internationale organisation Alzheimer’s Association, der med en stor demens kongres i København i disse dage løfter sløret for de afgørende resultater.

Eftersom Alzheimers dræber hjerneceller, dræbes også de celler, som gør os i stand til at lugte. Med en meget simpel test af lugtesansen, viser det sig, at det derfor hurtigt kan afgøres, hvorvidt patienten er i færd med at udvikle demens.

»Vores forskning tyder på, at det kan være hensigtsmæssigt at foretage lugtidentifikationstests af klinisk normale ældre mennesker, som befinder sig i risikogruppen for at få Alzheimers,« fortæller Matthew E. Growdon fra Harvard Medical School i en pressemeddelelse fra Alzheimer’s Association.

I dag benytter man sig af rygmarvsprøver for at afsløre, om der er en overophobning af proteinet beta-amyloid i rygmarvsvæsken, som er tegn på Alzheimers. 

Samme protein viser forskningen nu, at man også kan identificere i øjet.

»Denne mulighed for identifikation er især interessant i takt med, at forskere inden for Alzheimers forsøger at fremskynde behandlingen og forebyggelsestiltagene til tidligere stadier i sygdomsforløbet,« lyder det i pressemeddelelsen fra Heather Snyder, direktør for medicinsk forskning i amerikanske Alzheimer's Association.

Den billige og simple metode til at identificere beta-amyloid i øjet åbner ifølge Heater Snyder op for en helt ny tilgang til Alzheimers i fremtiden.

»Hvis yderligere forskning viser, at vores første resultater er korrekte, så kan det helt sikkert blive en integreret del af en persons regelmæssige synstjek hos lægen,« konstaterer hun.

Der er alt i alt afsat 1 mia. kroner til det amerikanske forskningsprojekt, og det forventes, der ligger en plan for effektiv forebyggelse og behandling af Alzheimers klar i 2025.

Læs også:

Bakterier i tandgummer koblet til Alzheimer's

Blodprøve kan forudsige Alzheimers

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer
sv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.