Nyt studie støtter teori: Tarmbakterier påvirker psyken
Kilde: 
29 december 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Måske er din mavefornemmelse med til at fortælle dig, hvordan du har det.

Ny engelsk forskning viser nemlig, at en sund bakterieflora i tarmene har stor indflydelse på psykiske lidelser som depression og angst. Det skriver liveScience.

Forskningen kommer i kølvandet på andre forskeres udtalelser og tilsvarende studier, der alle sigter mod samme konklusion: Vores psykiske tilstand afhænger af bakteriebalancen i kroppens tarme.

I Videnskab.dk's egen livechat med professor Oluf Boye Pedersen fra Københavns Universitet og professor MSO Tine Rask Licht fra Danmarks Tekniske Universitet pegede eksperterne på samme årsagssammenhæng: Det personlige velbefindende hænger sammen med bakteriefloraen i tarmene.

I det nye studie fra The University of Oxford deltog 45 personer mellem 18 og 45 år i tre sammenhængende uger.

Hver dag tog den ene halvdel en probiotika-pille, som fremmer de sunde mælkesyrebakterier i maven, og den anden halvdel en virkningsløs placebo-pille.

Computertests afslørede efterfølgende, at de som tog probiotika-piller reagerede mindre opfarende over for negativ information. Samme reaktionsmønster er at finde hos patienter, som er i medicinsk behandling for depression.

Hovedforfatteren bag studiet og forsker i psykiatri, Philip Burnet, ønsker nu at opklare, om en ændringer i kroppens bakterieflora kan udgøre en alternativ behandling mod depression. Selvom alle resultater i dag peger i samme retning, er der intet, som er sikkert endnu.

»Vi venter stadig på et mere overbevisende studie med mennesker,« siger han til Livescience.

Læs også:

Hvordan påvirker bakterier i tarmen din personlighed og sundhed?

Julemaden ændrer vigtige bakterier i vores tarme

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.