Nyt stort samarbejde skal booste dansk hjerneforskning
Kilde: 
03 juli 2013

Et nyt samarbejde mellem forskellige universiteter og fagtraditioner skal bringe dansk neuroforskning i verdenseliten. Danske forskere i psykologi, neurobiologi, neurologi, filosofi og ingeniørvidenskab vil sammen øge forståelsen af hjernen.  Det skriver au.dk.

»Dansk neuroforskning har for længe haft en tradition for at grave grøfter og at isolere sig i mindre grupper. Men skal vi i fremtiden se store landevindinger i hjerneforskning, er det nødvendigt at samle forskning fra traditionelle discipliner og universiteter.«

Det mener professor Morten Overgaard fra Aarhus Universitet. Sammen med professor Jesper Mogensen fra Københavns Universitet har han taget initiativ til forskningssamarbejdet DINEA, Danish Integrative Neuroscience Alliance, der skal samle danske forskere på tværs af faglige og geografiske grænser.

DINEA består i første omgang af tre forskningsgrupper fra Aarhus, København og Aalborg Universitet, men flere forventes at slutte sig til.

»Samarbejdet betyder, at stærke kræfter, der ellers har været spredte, bliver samlet i én og samme struktur. Dermed bliver DINEA på linje med nogle af de stærkeste forskningsgrupper i verden inden for dette felt,« siger Morten Overgaard.

Forskerne vil arbejde på at udvikle tværfaglige neurovidenskabelige modeller til at forstå hjernen og andre emner, som man i dag ved ganske lidt om. Det kan for eksempel være koma og bestemte typer hjerneskader.

LÆS OGSÅ: Hjernedoping gør dig ikke klogere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.