Nyt stof bremser forstadie til diabetes
12 november 2013

KORT NYT FRA DANMARK:

Forskere har fundet en måde at bremse de molekylærbiologiske processer i leveren, der kan føre til type 2-diabetes. Det skriver Københavns Universitet.

I samarbejde med forskere fra Yale University har danske forskere undersøgt stoffet dinitrophenol (DNP), der har en række positive effekter på leveren, som virker mod type 2-diabetes. Stoffet blev i sin tid taget af markedet, fordi det kunne forårsage en alvorlig bivirkning, der gav høj feber.

Men nu har forskerne løst problemet.

»Vi har fundet ud af, at vores DNP-derivat bivirkningsfrit øger følsomheden for insulin og samtidig sænker niveauet af fedtstoffer i blodet. Stoffet har en særdeles positiv indvirkning på alle de risikofaktorer, som er involveret i type 2-diabetes og såkaldt nonalkoholisk fedtlever,« siger professor Gerald Shulman, der er professor på Yale University, i en pressemeddelelse. Han forsker ved Howard Hughes Medical Institutes og scientific director i Section for Metabolic Imaging and Liver Metabolism, som netop er åbnet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Nonalkoholisk fedtleversygdom, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom er flere gange blevet kædet sammen. En teori går ud på, at når kroppens følsomhed for insulin aftager, og insulinproduktionen derfor øges, medvirker det til, at leveren producerer for meget fedt. Det fører til forhøjet fedtindhold i både blodet og leveren. Fedtleversygdom fører til øget sukkerproduktion i leveren og forhøjet blodsukker, skriver Københavns Universitet.

»Jeg er begejstret over de lovende resultater, som tyder på, at vi nu har mulighed for specifikt at øge fedtomsætningen i leveren og dermed behandle de grundlæggende biologiske årsager til fedtleversygdom og type 2-diabetes, siger professor Gerald Shulman i pressemeddelelsen.

Læs også:

Kan type 2-diabetes kureres med kostændringer?

Tynde og sunde kan også få type 2-diabetes

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.