Nyt kosttilskud til malkekøer skal give os mere mælk
29 januar 2013

Danske malkekøer vil i fremtiden få et nyt kosttilskud, som danske forskere er ved at udvikle. Kosttilskuddet skal nemlig forhindre, at køerne bliver syge via det foder, de spiser i dag, og tilskuddet skal samtidig sikre en bedre udnyttelse af foderet. Det vil nemlig spare danske landmand penge, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse

Genetisk har malkekøer potentiale til at producere mere mælk, end det er tilfældet i dag. For at udnytte potentialet er det, ifølge forskerne på Aarhus Universitet, afgørende, at køerne optager energirigt foder i form af tilskudsfoder. Imidlertid er tildeling af tilskudsfoder begrænset af, at det giver køerne problemer i deres vomme i form af nedsat foderudnyttelse, fodringsbetingede sygdomme og nedsat velfærd samt øget udledning af næringsstoffer og reduceret økonomisk afkast til følge.

Det vil forskere ved Institut for Husdyrsvidenskab på Aarhus Universitet dæmme op for, og det kommer til at ske igennem projektet ”Funktionelt tilskudsfoder til effektive malkekøer”, som har til formål at udvikle tilskudsfoder, der mindsker forekomsten af fodringsbetingede sygdomme og giver bedre udnyttelse af foderet og dermed mindre tab af næringsstoffer til det omgivende samfund.

Forskerne har netop modtaget 6,6 millioner kroner til projektets gennemførelse fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram under Fødevareministeriet.

Læs også: Osteaffald i grisefoder kan erstatte antibiotika

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.