Nyt håb for p-piller til mænd
Kilde: 
17 august 2012

Forskere har gjort mus midlertigt infertile uden brug af hormoner, rapporterer Nature.com.

I 1970'erne troede man, at den mandlige p-pille var lige om hjørnet. Pillen har dog vist sig flygtigere end først antaget, men nu er der nyt håb i jagten. Opdagelsen af ​​en hormon-fri måde at immobilisere sædceller hos mus kan måføre til p-piller til mænd.

Den nye teknik, som er beskrevet i tidsskriftet Cell, har en mere specifik virkning end tidligere metoder til infertilitet: det svækker produktionen af sædceller ved at blokere et protein kaldet BRDT. Dette protein blev fremhævet som et potentielt terapeutisk mål for fem år siden, da det kun forekommer i testiklerne, hvor det er nødvendigt for deling af sædceller. Hvis fremgangsmåden viser sig sikker hos mennesker, ville det være en forbedring i forhold hormonbaserede fremgangsmåder til mandlig prævention, da de ikke er fuldstændigt effektive og forårsager bivirkninger som humørsvingninger, acne og tab af libido.

I forsøgene injicerede Martin Matzuk, biolog ved Baylor College of Medicine Houston, Texas, og hans kollegaer en BRDT-blokerende forbindelse i hanmus. Dette reducerede musenes sædkvalitet og gjorde sædcellerne til dårlige svømmere.

Matzuks hold er begyndt at anvende deres resultater i udformningen af ​​en mandlig pille, som de forsøger at indkredse flere molekylære detaljer om. Der er stadig lang vej til den mandlige p-pille, men Matzuks forsøg er et stort skridt i den rigtige retning, påpeger forskerkollegaer.

»Jeg er overbevist om, at mænd ønsker dette,« siger William Bremner, endokrinolog på University of Washington i Seattle, som har skrevet en kommentar, der ledsager Cell-artiklen.

Han bemærker, at mænd allerede tager ansvar for prævention i 30% af seksuelle møder gennem kondomer og vasektomier.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.