Nyt fund: Fire gener bestemmer næsens form
Kilde: 
20 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

De fire gener, der har betydning for vores næsers bredde og spids, er nu fundet. Generne bidrager med nye svar på, hvordan det menneskelige ansigt er udviklet, skriver ScienceDaily.com.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Nature Communications, kan muligvis bidrage til retsmedicinske DNA-teknologier, der bygger visuelle profiler baseret på den enkelte persons genetik.

Forskerne analyserede en gruppe på over 6.000 mennesker med varieret afstamning tværs over Latinamerika for at studere forskellene i normale ansigtstræk og identificere de gener, der styrer formen på næse og hage.

Fem gener blev identificeret. Generne DCHS2, RUNX2, GLI3 og PAX1 bestemmer næsens bredde og spids. Genet EDAR bestemmer formen på hagen.

»Få studier har før kigget på, hvordan normale ansigtstræk udvikler sig, og de har kun undersøgt europæiske befolkninger, som har lavere diversitet end dem, vi studerede. Vi har fundet de specifikke gener, der har indflydelse på form og størrelse af individuelle træk, og det er aldrig set før,« siger hovedforfatter af studiet Kaustubh Adhikari fra University College London til ScienceDaily.com.

Han tilføjer, at fundet både kan hjælpe til evolutionært at forklare, hvordan vi er gået fra neanderthalere til moderne mennesker og give os bedre forståelse for, hvordan gener har betydning for vores udseende. Dette kan være en hjælp i udviklingen af retsmedicinske DNA-teknologier.

Det nye studie kan desuden bruges til at dykke ned i den gamle teori om, at næsens form er tilpasset det miljø, vi vokser op i, således at europæere for eksempel har smalle næser, så de kan passe ind i et koldt, tørt klima. 

Læs også:

Gåden om verdens største næse

Kan jeg genkende mig selv i mine tip-tip-oldeforældre?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.