Nyt Arktis-center modtager 65 millioner kroner
20 september 2012

De globale klimaændringer rammer lige nu Arktis hårdt, hvor mennesker og dyr må leve med stigende miljøgifte og varmere temperaturer. Forskerne leder efter svar på, hvordan plante- og dyreliv blive påvirket af et smeltende Arktis, og hvordan det vil påvirke befolkningens livsstil og helbred.

Et nyt center på Aarhus Universitet er et skridt på vejen til at finde svar. Forskningscenteret Arctic Research Centre (ARC) har fået hele 65 millioner kroner bevilliget af universitetet. Pengene skal dække en 5-årig periode. Centeret vil ifølge universitetet blive samlingspunkt for op mod 100 forskerer og studerende, heriblandt fysikere, biologer, geologer, meteorologer og medicinere. Alle vil de forske i forskellige arktiske problemstillinger på tværs af traditionelle fagdiscipliner. Centrets stærke interdisciplinære profil vil give muligheder for at undersøge problemstillinger, videnskaben ikke tidligere har kigget på, forklarer centerleder for ARC, professor Søren Rysgaard:

»Vi skaber en tværfaglig viden, som bidrager til en bæredygtig udvikling af de arktiske samfund. Kombinationen af hurtige klimaændringer og industriel udvikling med olie- og mineraludvinding er en stor udfordring for de arktiske økosystemer og samfundet.«

Aarhus Universitet driver i forvejen forskningsstationen, Zackenberg i Nordøstgrønland, der igennem de sidste 17 år har overvåget udviklingen i blandt andet klima-, plante- og dyrelivet. Det nye forskningscenter giver nu mulighed for at bygge videre på de erfaringer, der allerede er blevet gjort i området og planlægger at udvide aktiviteten med flere stationer i Grønland. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.