Nye teknologier vil afgøre fremtidens OL-vindere
Kilde: 
27 juli 2012

3D-printede løbesko, computersimulationer, robotter og videokameraer, der kan optage med en meget høj billedfrekvens, kommer ifølge den engelske sportsingeniør professor Tom Allen til at afgøre, hvem der i de kommende årtier vinder jagten på den afgørende tiendedel af et sekund. Det skriver ing.dk

Det er de teknologier, som i mange tilfælde kommer til at have en afgørende betydning for, hvilke atleter der under det forestående OL i London kommer til at leve op til legenes motto om ’Citius, Altius, Fortius’ –altså ’hurtigere, højere, stærkere’ - og rejser hjem med guldmedaljer om halsen.

Og ifølge den britiske sportsingeniør, professor Tom Allen, er de nye teknologiers tidsalder inden for sporten knap nok begyndt.

»Vi er så småt ved at afrunde den tid, hvor forskning i materialer som kulfiber og andre kompositter definerede sportspræstationer. Fremtiden kommer til at handle om, hvordan man skræddersyr sportsudstyr til den enkelte atlet og kigger specifikt på, hvordan han eller kun kan blive bedre,« vurderer han.

Tom Allen arbejder til hverdag på Sheffield Universitetes afdeling for Sports Engineering Research, som blandt andet arbejder sammen med flere af de britiske sportsforbund og sportsmærker som Adidas og Price om at udvikle og forbedre atleternes ydeevne og udstyr.

Ulighed kommet for at blive

De nye teknologiers indtog på sportsarenaen kan betyde, at skellet mellem atleter fra forskellige lande kan blive endnu større. En stor gruppe atleter må forlige sig med, at det ikke handler om at vinde, men om at være med.

»Rapid prototyping med 3D-printere og komplekse computersimulationer er ikke billige teknologier. Det er klart, at et land som USA vil have mere af denne teknologi end et land som Mali,« siger Tom Allen og fortsætter:

»Men det olympiske ideal om lighed mellem atleterne har i mine øjne altid været en illusion. For eksempel er atleter fra nogle lande genetisk disponerede for at løbe stærkt, mens andre har trænet i højderne, siden de var børn.«

Fremtidens atleter skal være omstillingsparate

Han erkender, at der kommer til at være forskel landene imellem, men at det i nogle sammenhænge vil være er et mindre problem, da meget af forskningen og udviklingen af nyt udstyr foregår hos eller er direkte finansieret af firmaer som Adidas, der vil give det videre til de atleter, som de sponsorerer på tværs af nationale skel.

»De nye teknologier betyder, at kampen mellem innovatører som virksomheder og forskere på den ene side og regulatorerne i form af idrætsforbundene på den anden side kommer til at gå hurtigere og hurtigere,« siger han.

På sigt kan den kamp betyde, at en atlet, som vil blive på toppen af sin post over en længere periode, skal besidde en egenskab, der ikke lægges så meget vægt på i dag. Han eller hun skal være fleksibel og god til at omstille sig til at bruge den nye teknologi eller det nye udstyr.

»Et eksempel kunne være spydkast, hvor atletikforbundet på et tidspunkt forbød én type spyd, som atleterne nærmest kunne kaste ud af stadion, og indførte en anden type spyd, der krævede en ændring i kasteteknikken,« fortæller Tom Allen.

Læs også: Højdetræning er for det meste placebo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.