Nye blodparasitter fundet i flåter
Kilde: 
06 august 2012

Når du bliver bidt af en skovflåt, kan det lille gespenst overføre de farlige sygdomme borelea og hjernebetændelsen 'TBE'. Men nu har forskere opdaget, at blodsugerne også kan inficere mennesker med nyopdagede blodparasitter af familien Babesia. Det skriver forskning.no.

Babesia er en encellet parasit, som findes i mange forskellige varianter. Tre nye varianter er nu opdaget i Norge under et stort forskningsprojekt, foretaget af Veterinærinstituttet, Høyskolen i Telemark og Vytautas Magnus University i Litauen.

Forskerne undersøgte lidt over 1900 flåter, der primært var blevet indsamlet i Sydnorge. Studiet afslørede, at der eksiterer fire forskjellige babesiaarter i Norge:

  • Den allerede kendte 'Babesia divergens'
     
  • 'Babesia venatorum' (tidligere kendt som Babesia EU1)
     
  • 'Babesia capreoli'
     
  • og en ukjent variant som likner på 'Babesia odocoilei'.

Knap en procent af flåterne bar en af de fire parasitter.

Inficerer røde blodceller

 

I lighed med malariaparasitten, inficerer babesiaparasitter de røde blodceller i dens vært, og kan give sygdommen babesiose, der kan føre til feber og anæmi - blodmangel.

Læs også: Skovflåten - hvor farlig er den?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.