Nye arter kan i fremtiden studeres på nettet
28 august 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Når nye arter opdages og beskrives, kommer et eksemplar – det såkaldte typeeksemplar – ofte på et museum. Problemet er blot, at de til tider sjældne typeeksemplarer er svære for forskerne at komme i nærheden af, hvis de gerne vil bruge dem til forskning. Det har Statens Naturhistoriske Museum nu en løsning på.

De har som de første i verden lavet et avanceret tredimensionelt billede af et tusindben, som forskere kan undersøge nærmere på deres computerskærm. Tusindbenet er den første af sin art med en 'cybertype' og har fået navnet Ommatoiulus avatar. Det skriver Statens Naturhistoriske Museum i en pressemeddelelse.

»Der er flere store fordele ved at udvikle og publicere cybertyper. Ud over at cybertypen kan vendes og drejes på en computerskærm, så kan den også dissekeres virtuelt, uden at vi ødelægger det originale typeeksemplar. Derved kan vi bevare unikke eksemplarer intakte, ligesom vi kan undersøge gamle eksemplarer fra vores samlinger, som også kan have kulturhistorisk værdi, uden at skære dem i stykker,« siger professor Henrik Enghoff fra Statens Naturhistoriske Museum i pressemeddelelsen.

Herhjemme beskrev forskere fra Statens Naturhistoriske Museum 142 nye arter, som kun er en lille del af de mange tusinde arter, der hvert år beskrives, men vi skal ikke forvente, at alle nye arter får en cybertype med det samme.

Forskernes videnskabelige artikel om tusindbenets cybertype er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PLOS ONE.

Læs også:

Rekord: Danske forskere opdager 142 nye arter

Nye dyrearter bliver gemt væk på museer i årtier

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.