Ny vaccine mod meningitis testes på 300 unge i Århus
08 marts 2011

 

Op mod 10.000 familier med unge i alderen 11 til 18 år får i denne tid et brev fra Århus Universitetshospital, Skejby, hvor forældre og unge opfordres til at tale sammen om et forsøg om vaccine mod meningitis (hjernehindebetændelse), der skyldes de såkaldte meningokokbakterier.

Der er udviklet vacciner mod flere forskellige typer af meningokok-bakterier, men der findes endnu ingen vaccine, der også beskytter imod bakterien meningokok type b, som er den mest almindelige årsag til meningitis hos børn og unge i Europa. Dødeligheden ved sygdommen ligger på 6-10 %, og infektionen kan føre til alvorlige handicap hos patienter, som overlever.

Den nye vaccine ser ud til at kunne forebygge både meningitis og blodforgiftning forårsaget af størstedelen af meningokok-bakterierne, inklusiv meningokok type B. Efter vaccination vil kroppen danne antistoffer mod meningokok-bakterier, og det betyder, at kroppen kan bekæmpe en mulig meningokok infektion senere i livet, og man kan derfor kan undgå at udvikle meningitis og blodforgiftning forårsaget af meningokok-bakterier.

- Meningitis kan være alvorlig sygdom, og vi håber at kunne medvirke til en bedre forebyggelse af meningitis ved at hjælpe med at teste den nye vaccine, siger professor Lars Østergaard, Skejby.

Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Skejby er blevet udvalgt af vaccineproducenten Pfizer, som et af ca. 80 centre i verden til at afprøve vaccinen i et forskningsprojekt. I forskningsprojektet undersøges, hvor godt vaccinen virker, og hvor godt den tåles.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.