Ny teknologi giver billigere vindmøller
08 november 2012

Ved hjælp af små sensorer kan man afsløre skader på vindmøller med hidtil uset præcision og lang tid før, skaderne kan ses med det blotte øje. Ny teknologi gør det muligt at bygge meget billigere og mere sikre vindmøller, skriver Aarhus Universitet.

Ved at registrere vibrationer kan forskere afkode en vindmølles tilstand og afsløre slitage eller andre problemer lang tid før, symptomerne opstår.

»I dag er vi nødt til at overdimensionere vores vindmøller for at sikre, at de er tilstrækkelig holdbare til en årelang slitage. Men det er en strategi, vi har brugt i mangel på bedre, og den er enormt fordyrende. Nu, hvor det er teknisk muligt at forudsige skader i konstruktionen, kan vi reducere materialeforbruget markant,« siger Rune Brincker, professor ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

En vindmølle er lavet af stål og forskellige former for kompositmaterialer, som udgør cirka halvdelen af dens pris. Den nye teknologi kan altså gøre det markant billigere at producere vindmøller.

Samtidig vil vindmøllerne med den nye teknologi opnå en bedre sikkerhed. Sensorerne registrerer nemlig møllens vibrationsmønster og kan derigennem give en meget nøjagtig karakteristik af dens tilstand, identificere begyndende skader og forudsige dens holdbarhed.

»Vi kan se, hvordan vindmøllen har det. Og når de første tegn på skader opstår, kan vi sørge for at sætte tidligt ind med reparation. Det gør det både billigere, og man undgår samtidig kritiske situationer, der kan være til fare for omgivelserne eller medføre dyre driftsstop,« udtaler Rune Brincker.

Begyndende skader i vindmøllekonstruktioner kommer for eksempel til udtryk ved tab af stivhed i vingerne, rusttæring på ståltårnet, fejl i svejsninger eller slitage i boltesamlinger.

 

Læs også på Videnskab.dk

Store vindmøller laver mest lavfrekvent støj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.