Ny teknik slukker for Downs-syndrom i stamceller
Kilde: 
18 juli 2013

Amerikanske forskere har fundet ud af, hvordan man ’slukker’ for det ekstra kromosom, som personer med Downs syndrom har. Det skriver Sciencenews.org.

Det lykkedes forskerne at gøre det ekstra krosomom inaktivt i celler, som de havde taget fra personer med Downs syndrom. Deres resultater er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.

Forskerne gjorde brug af en naturlig biologisk proces for at gøre det ekstra kromosom inaktivt. Kvinder har to X-kromosomer, mens mænd kun har et. Kvinderne er dog i stand til at lukke ned for det ene kromosom, og det er den proces forskerne har overført til mandlige stamceller med det ekstra Downs kromosom.

Forskerholdet prøvede også at se på, hvordan stamceller med et ekstra kromosom opførte sig, i forhold til stamceller med to kromosomer. Her viste det sig, at stamcellerne med to kromosomer voksede langt hurtigere end stamcellerne med det ekstra Downs kromosom.

Ifølge forskerne kan det være en af forklaringerne på, at personer med Downs syndrom oplever kognitive problemer. Simpelthen fordi hjerneceller vokser langsommere på grund af det ekstra kromosom.

Læs også på Videnskab.dk:

Studier af zebrafisk skal forbedre screening for Downs Syndrom

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.