Ny metode kan halvere udledningen af kviksølv
Kilde: 
15 januar 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Kviksølv er farligt for vores helbred. Den største synder i forhold til udledning af kviksølv er guldgravere i u-landene, som bruger det til at udvinde guld med. Nu har danske forskere fundet en ny metode, så guldgravere ikke behøver kviksølvet i deres arbejde.

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Kviksølvforurening er en stor trussel mod sundheden. Når kvinder i den fødedygtige alder spiser det, bliver det ophobet i deres krop, og kan påvirke fosteret, når kvinden bliver gravid. Det er et problem, vi skal sætte ind over for nu, og i stedet for at behandle skal vi fokusere på at forebygge forureningen, så vi kan komme truslen til livs. Med vores forskning tager vi et stort skridt på vejen. At nedsætte kviksølvforureningen er det vigtigste lægearbejde, jeg kommer til at være med til i min karriere,« siger en af forskerne bag Rasmus Køster-Rasmussen fra forskningsenheden for Almen Praksis ved Københavns Universitet. 

Den nye metode indebærer blandt andet, at guldgraverne udskifter kviksølvet med et salt, der kaldes borax, når de udvinder guld. Metoden kræver også mere manuelt arbejde end kviksølvmetoden, men til gengæld får man mere guld ud af det.

Implementeringen af den nye metode kan betyde, at den globale udledning af kviksølv halveres. 

Resultaterne er udgivet i tidsskriftet New Solutions

Læs også:

Østersøen gemmer på lommer med ophobet kviksølv

Kviksølv-forurening gør EU's børn milliarder af euro fattigere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

amo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.