Ny højteknologisk investering: Bygfibre skal gøre læskedrik sundere
14 januar 2013

En ny læskedrik med naturlig bygfiber skal gøre det lettere for befolkningen at få flere fibre i den daglige kost. Drikken er et eksempel på en bioaktiv fødevare, som kan være med til at dæmme op for de livsstilsrelaterede sygdomme som rammer flere og flere mennesker verden over.

Fibre fra blandt andet byg og havre er en vigtig del af menneskets kost, fordi de har en gavnlig effekt på kolesteroindhold i blodet, stofskiftet, fordøjelsen og immunforsvaret. Kan man beholde eller tilsætte fibre i fødevarerne, kan det have et enormt sundhedsfremmende potentiale.

Carlsberg A/S og Københavns Universitet er med støtte fra Højteknologifonden gået sammen om et projekt, der skal få bygfibre (beta-glukan) til at indgå som en sund base for en ny type ernæringsforbedrede læskedrikke. Det bliver erhvervspostdoc Mette Skau Mikkelsen, der vil stå bag den indledende forskning.

Det er målet for et nyt forskningsprojekt, der er et blandt ti, som Højteknologifonden har givet bevillinger til. De ti projekter handler om alt fra børneeksem til terror.

20 millioner til forskningsprojekter

Bevillingerne er givet til talentfulde forskere, som skal tage fat på at løse ti konkrete samfundsudfordringer. De er i starten af deres karriere og får en bevillingen som erhvervspostdoc, hvor de bliver spydspids i et tæt samarbejde mellem virksomheder og universiteter. Opgaven er at udvikle en konkret forskningsidé til virkelighed.

Det skriver Højteknologifonden i en pressemeddelelse.

Hvert projekt kobler en konkret forskningsidé med en virksomheds ønske om at skabe vækst. I alle projekter ligger det faglige niveau i top  - vurderet af et panel af faglige eksperter og Højteknologifondens bestyrelse.

Finansieringen af de ti projekter bliver delt, så halvdelen af pengene kommer fra virksomheder og universiteter, mens Højteknologifonden leverer den anden halvdel. Det samlede budget for de ti projekter er 20 millioner kroner. 

Overskrifter for de ti nye forskningsprojekter:
Udvikling af nye batterier skal forbedre elbilen
Kortlægning af børneeksem skal optimere behandling
Læskedrikke skal gøres sundere med bygfibre
Computermodel skal mindske risiko for terrorangreb
Lynhurtig dataanalyse af fly skal reducere lufthavnes udgifter
Billigere og mere pålidelige vindmøller
Dansk forskning skal slippe kræfterne i 4G LTE løs
Råmaterialer skal gøre cement mere miljøvenligt
Mere cement med mindre energiforbrugende knusere
L-lysin til dyrefoder skal gavne miljøet

Læs også på Videnskab.dk:

Årets Danske Forskningsresultat: Glade vindere indtog Syddansk Universitet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.