Ny forskning viser, at smertefulde liggesår helt kan undgås
19 november 2012

Langt de fleste patienter kan undgå smertefulde liggesår, hvis personalet arbejder systematisk med forebyggelse, dokumenterer et forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet. 

Redskabet er blandt andet intelligente lagner. Projektet viser også, at der kan spares op mod to milliarder kroner om året på landsplan.

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Forskerne bag projektet har arbejdet systematisk med at forebygge smertefulde og ressourcekrævende liggesår, som op mod hver fjerde patient får. Der er kommet overraskende positive resultater ud af projektet:

»Vores undersøgelse viser, at alle alvorlige liggesår faktisk kan undgås og næsten tre ud af fire tilfælde af milde liggesår kan undgås, hvis plejepersonalet har systematisk fokus på at forebygge liggesår. Det er meget mere, end vi havde turdet håbe på, før vi gik i gang med projektet,« siger Anne Birgitte Vogelsang, der er projektleder på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende på Aarhus Universitet, i pressemeddelelsen.

»Liggesår kan være meget generende og smertefulde. De kræver langvarig behandling og pleje, når først skaden er sket, og patienter med liggesår er i gennemsnit indlagt 37 procent længere tid, end patienter der ikke udvikler liggesår. Der er derfor stort potentiale i, at vi i sundhedssektoren arbejder mere systematisk med forebyggelse af liggesår, end det er tilfældet i dag,« siger hun.

Forskningsprojektet, der er støttet af Fonden for Velfærdsteknologi, startede i november 2009. Tre afdelinger på Aarhus Universitetshospital har i pilotfasen arbejdet med forskellige forebyggende tiltag, herunder brugen af intelligente lagner:

»Intelligente lagner med særlige sensorer indbygget er et fantastisk redskab til at forebygge liggesår. Personalet og patienten selv kan på en tilknyttet skærm se, hvor på kroppen der er brug for aflastning, fordi røde markeringer på en illustration af kroppen viser, hvor der er potentielle risikoområder,« forklarer professor i biomedicinsk teknik Hans Nygaard, Aarhus Universitet.

En anden vigtig del af projektet er en ny og enkel screeningsmetode, der allerede ved indlæggelsen afslører, om en patient er i risikogruppen.

De lovende resultater er ikke kun godt nyt for patienterne. Også fra et sundhedsøkonomisk perspektiv er der god grund til begejstring:

Sundhedsøkonomiske beregninger viser, at der ved implementeringen af forebyggende tiltag på landsplan kan spares op til to milliarder kroner om året, fordi patienterne er indlagt i kortere tid og kræver mindre behandling.

Læs også på Videnskab.dk:

Din numse bliver tykkere af at sidde stille

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.