Ny forskning bekræfter: Meditation gavner hjerne og helbred
Kilde: 
19 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Meditation kan ændre hjernen og potentielt forbedre helbredet, og det skyldes ikke kun placeboeffekten. Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biological Physchology ifølge NY Times

'Mindful', det vil sige opmærksom, meditiation kræver »en åben og modtagende, ikke-dømmende bevidsthed om din lige-nu-og-her-oplevelse,« siger professor i psykologi J. David Creswell, som er leder af Health and Human Performance Labotary ved Carnegie Mellen University og hovedforfatter bag studiet, ifølge Ny Times

Det har tidligere været svært videnskabeligt at bevise meditations påvirkning af hjerne og helbred på grund af placeboeffekten; altså når folk tror, de behandles, selvom det ikke er tilfældet. 

Men i det nye studie har forskerne løst placeboudfordringen ved at lade alle 35 medvirkende forsøgspersoner meditere, men kun lade halvdelen praktisere 'ordentlig' opmærksom meditation. Selvom alle forsøgspersoner efterfølgende følte sig mindre stressede, var det kun hos gruppen, som havde mediteret med fokus på at være opmærksomme, at forskerne kunne registere mere aktivitet og kommunikation i de dele af hjernen, som er relateret til fokus og ro.  

Fire måneder efter forsøget havde den 'ordentligt' mediterende gruppe også markant lavere niveauer af indikatører for usund betændelse i deres blod end den anden gruppe. 

Forskerne ved dog stadig ikke, hvilken mængde opmærksom meditation som kræves for at opnå de gode effekter på hjerne og helbred.

Læs også: 

'Fri meditation' aktiverer hjernen mest

Metastudie bekræfter: Mindfulness hjælper mod angst og depression

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.