Ny dansk opfindelse: Sådan ser man, om folk har Alzheimers
30 oktober 2014

KORT NYT DANMARK:

Danske forskere har opfundet en metode til at diagnosticere Alzheimers, som fordobler antallet af korrekte diagnosticeringer. På baggrund af opfindelsen har forskerne netop vundet en international konkurrence om at diagnosticere Alzheimers på det prestigefyldte amerikanske universitet MIT. Det skriver innovationsfonden.dk.

Den nye metode til at diagnosticere Alzheimers inddrager flere aspekter af, hvorledes hjernen ændres hos Alzheimers-patienter. 2 ud af 3 patienter bliver diagnosticeret korrekt med den nye metode, hvilket er en fordobling i forhold til gængs praksis. Opfindelsen er blevet til i et samarbejde mellem Datalogisk Institut ved Københavns Universitet og virksomheden Biomediq. Forskerne forventer, at teknologien er klar til at blive taget i brug i starten af 2016.

»Alzheimers sygdom er meget kompleks, og forskellige dele af hjernen bliver påvirket i forskellige stadier af sygdommen. Vi har valgt at benytte mange forskellige kvantitative mål, som hver især menes at afspejle bestemte aspekter af sygdommen. Det viser sig, at vores metode er den bedste til at adskille de forskellige sygdomsstadier på de 354 patienter, der indgik i konkurrencen. Det skal blive spændende at se, i hvilket omfang resultaterne umiddelbart kan overføres til klinisk praksis,« siger Lauge Sørensen postdoc ved Datalogisk Institut og forsker i Biomediq A/S.

Samarbejdet mellem Datalogisk Institut og Biomediq er støttet økonomisk af Innovationsfonden. 

Læs mere:

Nyt studie: Alzheimer-patienter fik evnen til at huske tilbage

Sensationelle Alzheimers-resultater møder skepsis

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
aa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.