Nu vil Rusland have rum-førertrøjen
Kilde: 
08 januar 2013

Rusland har igangsat et nyt, langsigtet rumprogram, der skal sikre, at landet igen bliver førende inden for rumfart, skriver ing.dk.

Den russiske premierminister Dmitry Medvedev oplyste mellem jul og nytår ifølge nyhedsbureauet Novostiv, at man havde afsat 42 milliarder kroner til at udviklet den russiske rumfartsindustri mellem 2013 og 2020.

Ifølge Medvedev skal pengene bl.a. skal sikre Ruslands fortsatte deltagelse i Den Internationale Rumstation, rumsonder til Månen og Mars, samt andre legemer i Solsystemet.

Herudover skal det bl.a. også være med til at sikre videreudviklingen af det russiske satellitnavigationsprogram Glonass, opbygningen af et nyt rumcenter til raketopsendelser i det fjerne østen og modernisering af hele den russiske rumsektor.

En del af del af det nye russiske rumprogram bliver et nyt bemandet rumfartøj som rumfirmaet RSC Energia har arbejdet på siden de vandt kontakten i april 2009. Firmaet er nu ifølge Space Daily færdig med det tekniske design af det nye fartøj.

Vil sende mennesker til Månen

Direktøren for RSC Energia, Vitaly Lopota, oplyser, at det nye fartøj ikke kun skal benyttes til opsendelser til rumstationen, men også til bemandede flyvninger til Månen. Han oplyser til Space Daily, at den første prøveflyvning med det nye fartøj vil begynde i 2017.

Lederen af den russiske rumfartsorganisation Roskosmos, Vladimir Popovkin, påpeger over for Space Daily, at fartøjet vil blive bygget i forskellige versioner, afhængigt af, om det skal sende astronauter til ISS, Månen eller benyttes til vedligeholdelse af andre rumfartøjer eller til at fjerne store defekte satellitter fra kredsløb om Jorden.

LÆS OGSÅ: Kinesisk rumstation på vej

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.