Norske kvinder får avanceret strålebehandling i Aarhus
20 juli 2012

Aarhus Universitetshospital hjælper Oslo Universitetssykehus med behandling af en mindre gruppe patienter med livmoderhalskræft. I denne uge har de to første norske kvinder fået såkaldt brachyterapi. Der kommer to mere til august og nogle stykker igen i efteråret.

Det skriver Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Brachyterapi er en del af behandlingen af lokalt avanceret livmoderhalskræft, som ikke kan opereres. Kvinderne har fået kemoterapi og 5-6 ugers almindelig strålebehandling i Norge og er fløjet til Aarhus sammen med de nærmeste pårørende for at få brachyterapi.

Brachyterapi er en målrettet højdosis stråling, der gives direkte i livmoderhalsen i løbet af en nat. Bestrålingen planlægges efter MR-skanning og gives gennem nåle, som placeres MR-vejledt i og omkring svulsten. Et særligt apparat programmeres til at styre strålekilderne, så strålingen koncentreres i svulsten og bestrålingen af det omgivende væv og organer minimeres.

Tolkning af MR-billederne og placering af nålene til den indvendige strålebehandling kræver særlige specialister. Aarhus Universitetshospital var blandt de første i verden til at kombinere MR-skanning og brachyterapi, og hospitalet varetager denne del af behandlingen for patienter i Region Midtjylland og Nordjylland med livmoderhalskræft og for visse komplicerede patienter fra andre universitetshospitaler i Danmark.

Der er over 90 % sandsynlighed for, at det lykkes at fjerne svulsten med kombinationen af kemoterapi, stråleterapi og brachyterapi, men hvis der går for lang tid, inden brachyterapien gives, risikerer svulsten at blive aggressiv, og det forringer overlevelsesmulighederne, står der i pressemeddelelsen.

Det er ikke ualmindeligt at nordiske universitetshospitaler hjælper hinanden, hvis behandlingen ikke kan foregå i patienternes eget hjemland på grund af overbelastede hospitaler.

Læs også: Kræftbehandling skal tage hensyn til forventet levetid

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.