Nature forsøger sig med peer review af anonyme forfattere
Kilde: 
03 marts 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Videnskabens nok mest anerkendte tidsskrift Nature har i denne uge sammen med sine sidepublikationer meldt ud, at de vil tilbyde forfatter-forskerne, at det såkaldte peer review af deres artikler forgår med dobbelt-blindede forhold. Det skriver Sciencemag.com.

Normalt er peer reviews blindede på den måde, at forfatter-forskeren ikke ved, hvem det er, der gennemgår og godkender eller afviser hans eller hendes forskningsartikel. Men det nye tiltag betyder, at forfatteren dertil kan få tilbudt, at de forskere, der foretager peer review, heller ikke ved, hvem forfatter-forskeren er.

Forlaget bag Nature – Nature Publishing Group (NPG) – begrunder tiltaget med, at man har været bekymret for, om forfatterens køn eller ansættelse hos et mindre prestigefyldt institut kan påvirke peer reviewernes opfattelse af forskningen.

Det nye tiltag med dobbelt blindet peer review har været en succes hos forlagets mindre magasiner Nature Climate Change og Nature Geoscience.

Her har en undersøgelse blandt forskerne vist, at den nye model havde stor tilslutning.

»Vores forsøg med Nature Climate Change og Nature Geoscience gav os masser af tiltro til det her,« siger chefen for forfatter- og reviewer-afdelingen ved NPG Véronique Kiermer til Sciencemag.com.

Hun fortæller, at Nature fortsætter eksperimentet.

Læs også:

Peer review: Forskningens kvalitetsstempel har ridser i lakken

Banebrydende forskning overses

Større åbenhed giver bedre forskning

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.