Nanopartikler fra udstødning kan forringe din sædkvalitet
13 februar 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Hvis du frygter kvaliteten af din eller din partners sædkvalitet, så skal du undgå indånding af nanopartikler på din arbejdsplads, viser dansk forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Det skriver arbejdsmiljoforskning.dk i en pressemeddelelse.

Ifølge forskerne stammer indåndingen af nanopartikler fra et stigende forbrug af nanomaterialer i produkter på arbejdspladsen, samt fra udstødning i trafikken, svejsning eller fra røg.

Studiet var udført på både han- og hunmus, som blev påvirket af nanopartikler fra enten titaniumdioxid, carbon black eller siliciumdioxid. Undersøgelserne fra påvirkningen af alle tre partikler viste en forringelse af sædkvaliteten. Forringelsen inkluderede både færre sædceller og skader på testikelvævet.

Udover at hanmus får forringet sædkvalitet når de indånder nanopartikler, viste undersøgelsen også, at sædkvaliteten hos deres unger også var forringet efter, at mus under graviditeten indåndede nanopartikler.

Selvom der er stor forskel på mus og mennesker, så er der ifølge forskerne stadig mange biologiske ligheder. Ifølge forskerne viser lighederne, samt undersøgelsens resultater, at vi skal være varsomme med indånding af nanopartikler på vores arbejdspladser.

Studiet er publiceret i Dansk Kemi.
 

Læs også:

Hvordan undgår man at få dårlig sædkvalitet?

Forskere: Bacon giver dårlig sædkvalitet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

rs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.