Mystiske kvante-dråber opdaget af forskere
Kilde: 
27 februar 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Mød en ’dropleton’ – den er helt ny for forskerne, og den går også under betegnelsen ’kvante-dråbe’.

Det er et amerikansk-tysk forskerhold, som netop har beskrevet kvante-dråberne i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

Ifølge magasinet Wired skød forskerne med ultrahurtige laserpulser på et materiale med elektrisk ledningsevne – en halvleder – og under eksperimentet opdagede de en helt ny såkaldt kvasipartikel, der opførte sig som en dråbe.

»Først kløede vi os i hovedet. Men så fik vi den ide, at det vi så, var noget helt nyt, som vi kaldte en kvante-dråbe,« siger fysikeren Steven Cundiff fra University of Colorado til magasinet Wired.

Ifølge Wired var kvante-dråberne ikke forudsagt af nogen teorier, og de har egenskaber, som ikke minder om noget, der før er set.

Derfor overraskede det forskerne, da kvante-dråberne dukkede op ved ekstremt lave temperaturer under deres eksperimenter.

De nyskabte kvante-dråber består i virkeligheden af en kortlivet samling af elektroner og positive ladninger (også kendt som huller), skriver LiveScience. Ligesom andre kvasipartikler opfører kvante-dråberne sig som enkelte partikler.

Livescience  bemærker, at kvante-dråberne desuden opfører sig efter reglerne for kvantefysik - er en gren af fysikken, som beskæftiger sig med stoffers egenskaber på atomart niveau og mindre; altså hvad der foregår, når man zoomer ind på Jordens mindste bestanddele.

De nyfundne dråber kan ifølge Livescience bruges af forskerne til at undersøge, hvordan lys interagerer med stof – en proces, som følger kvantefysikkens regler.

Fordi kvantedråberne er så store – i forhold til andre partikler – kan de måske også hjælpe forskerne med at lokalisere grænsen mellem kvanteverdenen og den klassiske verden, skriver LiveScience.

Læs også:

Danske forskere putter DNA-koder på oliedråber

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.