Mystisk stjerneskygge skyldes næppe kometsværm
Kilde: 
04 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Underlige skygger foran stjernen KIC 8462852 skyldes sandsynligvis ikke en sværm af kometer alligevel, mener forskere. Det er nu et stort mysterium, hvad der egentlig skygger for stjernen, skriver Space.com.

I oktober 2015 var den anerkendte astronom Jason Wright ude og sige, at rumvæsener måske stod bag de enorme objekter rundt om stjernen, der skyggede for dens lyskurver. Se artiklen 'Astronom: Kæmpe-strukturer omkring stjerne kan være lavet af rumvæsener'.

En måned senere var alien-alarmen afblæst og erstattet af teorien om, at en kometsværm har skabt de store objekter, der skygger for stjernens lyskurver: 'Alien-alarm afblæst: Strukturer om stjerne skyldes sandsynligvis kometsværm'.

Men nu stiller forskere også spørgsmålstegn ved denne hypotese.

Bradley Schaefer, en astronom på Louisiana State University, har undersøgt stjernes opførsel gennem det seneste århundrede ved at kigge på fotografiske plader. Han fandt ud af, at den underlige skygge foran stjernen ikke bare har fundet sted i mere end et århundrede, men at den også gradvist er taget til over den periode. Det gør det endnu sværere at forklare.

En af grundene til, at en kometsværm ikke kan stå bag strukturerne er ifølge astronomer, at det ville kræve et meget stort antal kometer at passere stjernen i et helt århundrede.

Massimo Marengo, professor i astronomi ved Iowa State University, støtter op om Bradley Schaefers skepsis. Massimo Marengo er selv forfatter på et studie om kometteorien bag denne stjerne fra december 2015, men nu tror han ikke på teorien alligevel:

»At passere en stjerne i et helt århundrede ville kræve mere masse end det, der findes i hele Kuiperbæltet (samlingen af dværgplaneter, asteroider og kometer i kredsløb over Neptun, red.). Man kunne tro, at den samme kometfamilie passerede stjernen igen og igen, men så ville kometerne skulle blive større for hver gang de passerede, og det er meget svært at være i stand til,« siger Massimo Marengo til Space.com.

Astronomer håber nu på, at flere observationer vil få stjernemysteriet løst.

Læs også: 

Mangel på rumvæsener forklarer rummets store stilhed

Scholz stjerne og kometerne

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.