Mysterium om pingvindyk opklaret
Kilde: 
13 maj 2011

Det har længe undret forskerne, hvordan det er fysisk muligt for pingvinen at foretage 20 minutters dyk i jagten på fisk og blæksprutter.

Men det har et amerikansk-canadisk forskerhold nu klarlagt, og resultaterne er netop blevetoffentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Journal of ExperimentalBiology. Det skriver b.dk.

- Når pingvinernes muskler løber tør for ilt efter små seks minutter, slår pingvinerne over til en iltfri forbrænding, som bliver ledsaget af en uundgåelig ophobning af mælkesyre, siger professor Peter Teglberg Madsen fra Aarhus Universitet til Experimentarium.dk.

Pingvinerne kan dykke i op til 14 minutter med en stadig højere koncentration af mælkesyre. Det ville have lammet musklerne hos ethvert menneske. Den nye forskning viser også, at muskler hos pingviner godt kan arbejde på trods af meget høje koncentrationer af mælkesyre.

- Det er - sammen med en generel tolerance for lave iltniveauer i kroppen - forklaringen på, at pingvinerne kan svømme i op til 20 minutter under vand.

De nye opdagelser er kommet i hus ved, at forskerne tog en tur til Antarktis. Her udstyrede de 16 kejserpingviner med elektronisk udstyr, der kunne måle iltkoncentrationen i pingvinernes brystmuskler i løbet af deres dyk.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.