Motion fjerner ikke dårlige effekter af at sidde ned i lang tid
Kilde: 
20 januar 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Du tænker måske, at du lever sundt, selvom du falder ned i lænestolen, så snart du kommer hjem og ikke kommer op af den igen, før du skal i seng. Så længe du sørger for at dyrke motion en gang imellem, gør du jo, som de kloge siger og holder dig fysisk aktiv på andre tidspunkter.

Nu viser ny forskning desværre, at man ikke helt kan kompensere for de dårlige effekter af at sidde ned ved at dyrke motion. I en metaanalyse af 41 studier konkluderer canadiske forskere fra University Health Network i Toronto, at motion ganske vist gør risikoen for sygdomme og tidligere død mindre – men risikoen er stadig større end hos andre, som tilbringer kortere tid af dagen med rumpen i sædet.

Det konkluderer forskerne i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Studiets konklusioner kommer ikke bag på en udenforstående amerikansk forsker, som Medpagetoday har talt medTværtimod mener Barry Franklin, leder af Cardiac Rehabilitation Program ved William Beaumont Hospital i Michigan, at studiet bare understreger, at man skal tage stillesidning meget alvorligt.

»Når vi taler om sundere kost, ingen rygning og regelmæssig motion, bør vi også inkludere at undgå langvarig stillesiddende adfærd, hvor vi sidder foran computere time efter time efter time,« siger han til Medpagetoday.

Udmeldingen kan måske få kontormus til at panikke lidt ved tanken om, at det ikke kun er stress på jobbet, der kan forkorte livet, men også bare det at sidde og gøre sit arbejde i løbet af dagen.

Tidligere dansk forskning har dog nuanceret billedet af stillesidning lidt. I en artikel på Videnskab.dk konkluderer forskerne, at det er stillesidning i fritiden og IKKE på arbejde, der kan tære på sundheden. En forklaring kan være, at vi rejser os mere for at hente kaffe, står ved et hæve/sænke-bord eller har andre små aktiviteter på arbejde, som vi ikke tænker over i det daglige.

Læs mere om de danske forskere overvejelser i artiklen Kontormus er sundere end sofakartofler

Læs også:

Din numse bliver tykkere af at sidde stille

Hvad er vigtigst: kost eller motion?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.