Mødre uden D-vitamin får dummere børn
Kilde: 
03 oktober 2012

Mangel på D-vitamin under graviditeten kan hæmme de nyfødte børns hjerneudvikling, hvilket kan begrænse deres mentale og motoriske evner. Det antyder resultater fra en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Pediatrics. Det skriver Dagens Medicin.

Spanske forskere målte niveauet af D-vitamin i blodet på knap 2.000 kvinder i deres første og andet trimester af graviditeten og sammenholdt det med de nyfødte børns mentale og motoriske evner i 14-månedersalderen.

I undersøgelsen blev der taget højde for andre faktorer, der kunne påvirke børnenes mentale og motoriske udvikling, såsom fødselsvægt, den gravides alder, uddannelse og ryge- og alkoholvaner, samt socialklasse.

Resultatet viste, at børn af D-vitamin-manglende mødre i gennemsnit scorede 2,6 point lavere i mentaltests og 2,3 point lavere i motoriktests, end børn af mødre med et normalt D-vitaminniveau.

Lavere score i disse test, kan lede til en lavere IQ blandt børnene. En forskel på mellem 4 og 5 point kan næsten halvere antallet af børn med en over-gennemsnitlig intelligens.

Tidligere forskning har vist, at der er en sammenhæng mellem D-vitamin mangel under graviditeten og sprogvanskeligheder hos børn i 5-10 års alderen.

En begrænsning i studiet er, at det ikke undersøgte babyernes kostindtag. Flere vigtige ernæringsstoffer, der kun findes i brystmælk, kan også påvirke hjernens udvikling efter fødslen.

D-vitamin har andre dokumenterede gavnlige effekter for gravide og deres foster, herunder en nedsat risiko for graviditets-diabetes og forhøjet blodtryk samt en styrkelse af barnets immunsystem.

Læs også på Videnskab.dk:

Mangel på D-vitamin øger risikoen for diabetes

D-vitamin mod forhøjet blodtryk

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.