Mini-print af Mona Lisa tegner lovende for fremtidig tyverisikring
Kilde: 
15 december 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Verdens måske mest berømte maleri af den hemmelighedsfulde Mona Lisa kan nu fås i miniformat.

Det er lykkedes et hold af forskere fra DTU at lave et laser-farveprint af maleriet på plastik. Printet er så mikroskopisk lille, at man ikke kan se det med det blotte øje. 

»Det er lykkedes os med nanoteknologi at lave verdens mindste print af Mona Lisa i farver på en plasticoverflade, der er coatet med et tyndt lag af aluminiumsfilm,« siger professor Anders Kristensen fra DTU Nanotech, der er en af to forskere bag det nye studie, til Politiken.dk

Den nye teknologi åbner op for en fremtidig mulighed for at udstyre elektroniske produkter med usynlige stregkoder. Det skal forhindre tyveknægte i at videresælge hælervarer.

»I fremtiden kunne man forestille sig, at alle havde en skanner i deres mobiltelefon, og så kunne man sikre sig, at når man køber en iPad på Den Blå Avis, at sælgeren er den retmæssige ejer og ikke en tyveknægt ved ganske enkelt at skanne den usynlige kode« siger Anders Kristensen.

For at skabe den 'usynlige' Mona Lisa har han sammen med sit forskerhold indhyldet en form for 'legoklods' med et 20 nanometer tyndt lag af aluminiumsfilm. Hernæst har de med en grøn laser smeltet aluminiumstoppen på hver legoknop.

Teknikken er banebrydende og gør, at man nu kan laserprinte i en hidtil uset høj opløsning. 

Forskningen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Nanotechnology.

Læs også:

Forskere: Fund af Mona Lisa er et mediestunt

Mona Lisas hemmeligheder ligger i øjnene

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.