Mini-høreapparat skal flytte måling af hjerneaktivitet hjem i stuen
Kilde: 
24 juni 2014

Forskere forventer, at en ny teknik inden for få år vil være i stand til at måle patienters elektriske hjerneaktivitet gennem en lille ørecomputer. Det skal flytte målingerne fra laboratoriet og hjem i stuen.

Den nye EEG-metode skal give en mere nuanceret måling over tid hos f.eks. epileptikere, men vil formentlig også optimere måling af stress eller psykiske lidelser. Det meddeler forskere fra Institut for Ingeniørvidenskab ved Århus Universitet til au.dk.

”I forskningssammenhænge kan det være værdifuldt at gennemføre EEG-studier over længere tid og uden, at resultaterne forpurres af, at forsøgspersonerne er bevidste om de mange elektroder, der sidder på hovedet. Ofte vil det være en stor fordel, hvis man kan studere hjerneaktivitet over længere perioder uden afbrydelser og uden for laboratoriet eller klinikken,” siger Preben Kidmose, professor ved Århus Universitet.

Ud over mere detaljerede målinger af neurologiske lidelser forventes det, at den fortsatte udviklingen af EEG-målinger i fremtiden skal muliggøre kommunikation mellem hjerne og computerstyrede enheder.

”Vi har set nogle af de første vidtgående eksempler på, hvordan man kan bruge EEG på helt nye måder. Når en lam kvinde I USA drikker sin kaffe, med hjælp fra en robotstyret arm, alene ved at tænke på den fysiske bevægelse, så er det fordi hendes tankesignaler registreres og oversættes til computerordrer,” forklarer Preben Kidmose til au.dk.

Læs også:

Den ubevidste hjerne

Sådan taler elektroder hjernens sprog

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.